PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Dyniowe przysmaki
27/10/2017

Jedna dynia, a sposobów na jej przyrządzenie bez liku. Cokolwiek by z niej nie zrobić, będzie pyszne. Wiedzą o tym uczestnicy kulinarnych warsztatów w Kampusie Wielickim, którzy przygotowywali „Dyniowe przysmaki”. Nazwa nie była przypadkowa, bo wszystko co mali kucharze zdołali wykonać smakowało wybornie.



Zaczęło się od zupy dyniowej z mleczkiem kokosowym i grissini. – Najpierw obieramy dynię ze skórki, usuwamy pestki i kroimy ją w kostkę. Obieramy ziemniaki i też kroimy je w kostkę. Później musimy zeszklić cebulę i czosnek. Dodajemy do tego dynię i ziemniaki, doprawiamy przyprawami i smażymy. Następnie wlewamy gorący bulion, przykrywamy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na koniec miksujemy całość z mlekiem kokosowym – tłumaczyła prowadząca warsztaty Danuta Musiał z Bistro Kampus.

Po zupie pojawiły się muffiny dyniowe. Dzieci z właściwym sobie zapałem przesiewały mąkę, do której dodały cukier, sól i skórkę pomarańczy. W drugiej misce przygotowały roztrzepane jajko z dyniowym purée. Wszystko to zostało połączone razem z masłem i tak powstało ciasto, które wyłożone do papilotek powędrowało do piekarnika.

Na deser dzieci przyrządziły paluszki grissini. Przygotowały je tak, że palce lizać.

GALERIA NA NASZYM FB








 
powrót

OFERTA

Powiat Wielicki Gmina Wieliczka Solne Miasto Wielickie Centrum Kultury