< |
Kwiecień 2024 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
< |
Maj 2024 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
< |
Czerwiec 2024 | < |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Kucharze Bistro Kampus zaproponowali uczestnikom warsztatów kulinarnych przygotowanie rozmaitych ciasteczek. Były morelowe słoneczka, różnokolorowe bezy i ciastka cynamonowe
Praca nad wypiekami dostarczyła nie tylko wrażeń smakowych, ale okazała się przede wszystkim dobrą zabawą. Bowiem ciasto do morelowych słoneczek trzeba było rozcierać w misie palcami aż do jego skruszenia. Później, także rękami, należało uformować z niego kulę i zawinąć w aluminiową folię. Kolejnym elementem było wałkowanie ciasta na placek i wykrawanie foremką krążków, które z dodatkiem dżemu trafiły do piekarnika.
Podobnie było z ciastkami cynamowymi. Najpierw powstał krem, do którego stopniowo dodawano mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane oraz rodzynki. Całość trafiła na blachę, później zaś do piekarnika.
W ten sam mniej więcej sposób wykonano bezy. Chociaż w tym przypadku nie zabrakło dodatkowych emocji. Dostarczyło je choćby oddzielenie żółtka od białka i ubijanie go na sztywną pianę. W dalszej części dodawanie do niego różnokolorowych barwników. Trzeba było wykazać się przy tym sprytem, tak żeby piana nie opadła.
Było wesoło, słodko i smacznie.
OFERTA