PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Egzotyczne potrawy azjatyckie
07/06/2019

Orientalne dania na sobotnich warsztatach kulinarnych ze Studiem Dobrego Smaku zaskoczyły uczestników niecodziennym smakiem. Dzieci poznały sposób przyrządzania jednego z najzdrowszych napojów świata. Herbata MATCHA - doskonałe źródło antyoksydantów, które przywracają równowagę organizmu i trwale wspomagają układ odpornościowy.



Kuchnia azjatycka łączy wiele specyficznych składników, które sprawiają, że potrawy wywodzące się z tego zakątka świata odznaczają się niezwykłym smakiem i aromatem.  Łączy ją jednak powszechne zastosowanie ryżu, sosu sojowego, owoców morza oraz różnych orientalnych przypraw.

Młodzi kucharze przygotowywali sajginiki z mięsem i kremowy deser z mango. Przygotowanie farszu to zwykle dużo pracy, tym razem nie było inaczej. Drobno pokrojone pieczarki, cebula, czosnek, marchewka, kapusta pekińska  i makaron sojowy to główne składniki farszu, który dzieci zawijały w papier ryżowy.

Po daniu głównym tradycyjnie czas na deser, a ten kremowy z mango, smakował wszystkim wyśmienicie. Bo jakże mogło być inaczej. Puszysta, kolorowa masa to własnoręcznie ubita śmietanka z owocami mango, cytryny i cukru pudru. 

Studio Dobrego Smaku uczy, bawi i smakuje przede wszystkim. A dzieciom najbardziej smakują desery, dlatego juz dziś zapraszamy na kolejne warsztaty.  8 i 15 czerwca - LETNIE DESERY

 








 
powrót

OFERTA

Powiat Wielicki Gmina Wieliczka Solne Miasto Wielickie Centrum Kultury