PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Kuchnia portugalska na bis
08/05/2019

Ze Studiem Dobrego Smaku wędrować można po całym świecie po kulinarne przygody, bo Portugalia to nie tylko słoneczne wakacje i nadmorskie kurorty. Chętnych na tę podróż nie brakowało.



Mali kucharze przygotowali pierożki drożdżowe z salsą verde oraz miseczki na lody z ciasta churros. Z pewnością nietypowo, w polskiej kuchni pierogi gotujemy, te portugalskie pieczone były w piekarniku.

Przygotowanie ciasta i farszu wymagało dokładnego zapoznania się z przepisem, który stanowił sekret niecodziennego smaku. Szpinak, cebula, suszone pomidory i ser feta to tylko składniki farszu.  Wyzwaniem dla najmłodszych było połączyć je w odpowiedniej kolejności i proporcjach z czosnkiem i przyprawami aby stworzyły jednolitą masę.
Składnikami sosu okraszającego pierożki była między innymi oliwa z oliwek, kapary, bazylia.... i tak aromat przenosił zmysły w inny świat.

Przygotowanie deseru tym razem nie należało do szybkich i łatwych.  Ciasto musiało mieć odpowiednią konsystencję, która pozwoliła na uformowanie koszyczków. Po ich usmażeniu dekoracjom i dokładką nie było końca, a to za sprawą ulubionych przez wszystkie dzieci lodów.

Smacznie i radośnie, pod czujnym okiem prowadzących kucharzy z BistroKampus dzieciaki poradziły sobie świetnie.
 
Już 11 i 25 maja kolejne warsztaty. Tym razem zagości w Studio Dobrego Smaku kuchnia azjatycka.








 
powrót

OFERTA

Powiat Wielicki Gmina Wieliczka Solne Miasto Wielickie Centrum Kultury