PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Ciasteczkowe wariacje
08/04/2017

Kucharze Bistro Kampus zaproponowali uczestnikom warsztatów kulinarnych przygotowanie rozmaitych ciasteczek. Były morelowe słoneczka, różnokolorowe bezy i ciastka cynamonowe



Praca nad wypiekami dostarczyła nie tylko wrażeń smakowych, ale okazała się przede wszystkim dobrą zabawą. Bowiem ciasto do morelowych słoneczek trzeba było rozcierać w misie palcami aż do jego skruszenia. Później, także rękami, należało uformować z niego kulę i zawinąć w aluminiową folię. Kolejnym elementem było wałkowanie ciasta na placek i wykrawanie foremką krążków, które z dodatkiem dżemu trafiły do piekarnika.

Podobnie było z ciastkami cynamowymi. Najpierw powstał krem, do którego stopniowo dodawano mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane oraz rodzynki. Całość trafiła na blachę, później zaś do piekarnika.

W ten sam mniej więcej sposób wykonano bezy. Chociaż w tym przypadku nie zabrakło dodatkowych emocji. Dostarczyło je choćby oddzielenie żółtka od białka i ubijanie go na sztywną pianę. W dalszej części dodawanie do niego różnokolorowych barwników. Trzeba było wykazać się przy tym sprytem, tak żeby piana nie opadła.

Było wesoło, słodko i smacznie.

GALERIA NA NASZYM FB








 
powrót

OFERTA

Powiat Wielicki Gmina Wieliczka Solne Miasto Wielickie Centrum Kultury