PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

STUDIO DOBREGO SMAKU - KUCHNIA PORTUGALSKA

Zapraszamy do Studia Dobrego Smaku na zajęcia kulinarne dla dzieci,
w sobotę 6 kwietnia 2019 r. na godz. 8.30 dzieci w wieku 7-12 lat 

Tym razem na warsztatach poznamy kuchnię portugalską.

Kuchnia portugalska należy do jednej z najzdrowszych kuchni świata, obfituje w duże ilości ryb, owoców morza i oliwy z oliwek. Dania portugalskie są łatwe w przygotowaniu.

Portugalczycy w swojej kuchni używają dużej ilości indyjskich przypraw takich jak cynamon, curry, szafran czy kolendra. Chętnie spożywają różnego rodzaju mięsa (jagnięcinę, baraninę, wołowinę, drób), które podają z ostrymi sosami lub czosnkiem. 

Narodowa portugalska potrawa to suszony i solony dorsz tzw. bacalhau, bardzo popularne są również krokiety zwane pasteis de bacalhau. Na karcie dań każdej z portugalskich restauracji z pewnością pojawi się narodowa zupa canja lub caldo verde, której skład jest bardzo prosty, a koszt przygotowania niewielki.

Pozostałe specjały często różnią się od regionu z jakiego pochodzą. Dania portugalskie są proste i mało zróżnicowane, lecz bardzo pożywne. Portugalczycy najczęściej sięgają po zdrowe jedzenie, dlatego warto jak najczęściej korzystać z przepisów kulinarnych tej kuchni, które mogą być doskonałą inspiracją dla polskich kucharzy.

ZAPISY PANEL KLIENTA

Data: 06.04.2019
Godzina: 8:30
Miejsce: Kampus Wielicki - sala audytoryjna
Cena: 60.00 zł

OFERTA

Powiat Wielicki Gmina Wieliczka Solne Miasto Wielickie Centrum Kultury