PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Fasola, kukurydza i czekolada czyli kuchnia meksykańska
16/01/2019

Kolorowa, aromatyczna i pełna intensywnych smaków. Taka właśnie jest kuchnia meksykańska. Wszyscy wiedzą, że króluje tu kukurydza, papryka chili i fasola. Studio smaku przygotowało na sobotnie warsztaty dla dzieci przepisy na pyszne Buritto i czekoladowe pieguski.



Samodzielnie przygotowane Buritto to nie lada wyzwanie. Krojona ze łzami w oczach cebula i starannie wykrojona kosteczka z pomidorów to tylko dodatki do farszu. Aby smakował jak prawdziwy meksykański specjał, należało zmieszać wszystko z podsmażonym, mielonym mięsem, czerwoną fasolą i kukurydzą, a co najważmiejsze doprawić do smaku przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i zmielonym kminkiem.

W Meksyku niezwykle popularna czekolada, głównie gorzka, stosowana jest w podstawowych daniach. Przykładem tego może być kurczak mole (kurczak w czekoladzie) czy gulasz meksykański (gulasz wołowy z kawą, czekoladą i chili). Tym razem wykorzystana została do deseru i choć były trudności z jej krojeniem, zatopione kawałki w samodzielnie przyrządzonym cieście smakowały wybornie.

Buritto, czekoladowe pieguski i orzeźwiający napój malinowy - tak zastawiony stół to efekt dwugodzinnej pracy młodych kucharzy.
Degustacja potraw odbyła się przy stole udekorowanym kaktusami, bo przecież obok orła i węża to jeden z głównych symboli tego kraju.








 
powrót

OFERTA

Powiat Wielicki Gmina Wieliczka Solne Miasto Wielickie Centrum Kultury