PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Wielkanocne inspiracje kulinarne
14/03/2018

Jajka, podobnie jak sałatka z warzyw korzennych wchodzą w zestaw tradycyjnych świątecznych potraw. Nic więc dziwnego, że znalazły się w menu warsztatów kulinarnych związanych ze świętami Wielkiej Nocy.



 Jajka zostały najpierw ugotowane na twardo a następnie obrane ze skorupek. Wyjęto z nich żółtka, które zmiksowano z takimi dodatkami jak szynka, chrzan czy szpinak. Nafaszerowano nimi białka, które przybrały kształt kurczątek i zajączków.

Nieco więcej zachodu kosztowało przygotowanie tradycyjnej sałatki jarzynowej. Wykorzystano do niej marchew, pietruszkę, selera, ogórki kiszone, groszek konserwowy i jajka. Najpierw obieramy warzywa i następnie je gotujemy.

Później kroimy je w drobną kostkę, tak samo jajka i ogórek. Osobno ucieramy żółtko z olejem, do których dodajemy musztardę, a na końcu trochę octu. Wszystko to łączymy z warzywami, doprawiamy solą i pieprzem – komenderował Tomasz Deczyński, który wspólnie z Danutą Musiał z Bistro Kampus poprowadzili świąteczne warsztaty kulinarne.








 
powrót

OFERTA

Powiat Wielicki Gmina Wieliczka Solne Miasto Grupa Moon CKiT Wieliczka