PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Piernikowy zawrót głowy
29/12/2017

Mimo że menu tych warsztatów kulinarnych okazało się najprostszym z dotychczasowych, cieszyły się one na tyle dużym powodzeniem, że zorganizowano tego dnia aż trzy grupy. Dzieci poświęciły swój czas i energię na wypiekanie i dekorowanie pierników.



 - Ciasto piernikowe należy do jednych z najbardziej popularnych na Święta Bożego Narodzenia. Dlatego właśnie ono znalazło się w ofercie warsztatów kulinarnych. Oprócz samego pieczenia ważna jest tutaj jego dekoracja oraz kształty – wyjaśnia Marcin Łowczynowski, menadżer Bistro Kampus.

Najpierw trzeba było wyrobić samo ciasto. Zajęcie to okazało się dość wyczerpujące, bo o ile łączenie pojedynczych składników przychodziło łatwo, o tyle wyrobienie go w jednolitą masę, a później rozwałkowywanie wymagało nie lada wysiłku.

Kolejne czynności były już znacznie prostsze. Dzieci wycinały z ciasta choinki, gwiazdki, zwierzęta. Każde z nich zdobiły różnokolorowym lukrem oraz posypką. Następnie wędrowały do pieca.

Zachwyt na twarzach dzieci, kiedy pokazywały je swoim rodzicom mówił wszystko. To były udane wypieki. Smacznego.








 
powrót

OFERTA

Powiat Wielicki Gmina Wieliczka Solne Miasto Wielickie Centrum Kultury