PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Na biało
...czyli mącznie
16/06/2017

Nie wszyscy ją lubią, ale nawet najwięksi oponenci muszą przyznać, że potrawy z nią smakują wybornie. Przekonali się o tym uczestnicy warsztatów kulinarnych, którzy eksperymentowali z kuchnią mączną.



 W menu znalazły się dwie potrawy: knedle z truskawkami oraz ucierane ciasto z rabarbarem. Pierwsza z nich została przygotowana według tradycyjnego przepisu, w którym znalazły się ugotowane ziemniaki, mąka pszenna, jajka, truskawki oraz borówki. Wysmażone na patelni z panierką i masłem oraz serwowane ze śmietaną i musem borówkowym trafiły na talerze.

Podobnie było z ciastem, które należało utrzeć z cukrem do białości, a następnie dodać do niego jajka z dodatkami. Wszystko to znalazło się w formie wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą. Oczywiście z ułożonym na wierzchu rabarbarem, który został wcześniej pokrojony w kawałki. Po upieczeniu ciasto posypano cukrem pudrem i podano do stołu.

Mali kucharze pałaszowali je ze smakiem. Po raz kolejny okazało się, że najbardziej smakują potrawy przygotowane własnoręcznie. A ile radości było po drodze wiedzą tylko uczestnicy warsztatów kulinarnych, dla których czas spędzony w pracowni gastronomicznej jest połączeniem nauki z doskonałą zabawą.

GALERIA NA NASZYM FB








 
powrót

OFERTA

Powiat Wielicki Gmina Wieliczka Solne Miasto Wielickie Centrum Kultury