PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Stawiam na wołowinę
18/04/2017

Taką nazwę nosi ogólnopolski program informacyjno-szkoleniowy z jakości mięsa wołowego skierowany do uczniów szkół gastronomicznych. W jego ramach Akademia Kulinarna Marcin Budynka przeprowadziła warsztaty w Kampusie Wielickim, w których uczestniczyli uczniowie Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego.



 Warsztaty obejmowały część teoretyczną i praktyczną. Pierwsza z nich prowadzona przez mistrza kulinarnego Marcina Budynka dostarczyła młodzieży informacji na temat mięsa wołowego, w tym jego pochodzenia, rodzajów oraz zastosowania w kuchni. W tej części o wartości odżywczej tego mięsa mówiła dietetyk Justyna Szymkowiak.

Część praktyczna miała miejsce w pracowni gastronomicznej i polegała na przygotowywaniu różnych potraw w mięsa wołowego. Uczniowie poznali nowoczesne techniki jego przyrządzania, mieli możliwość tworzenia ciekawych smaków i aranżacji potraw.

Na zakończenie każdy otrzymał certyfikat ukończenia warsztatów kulinarnych oraz nóż szefa kuchni.

Stawiam na wołowinę jest to autorski projekt Związku Polskie Mięso. Realizowany jest on wspólnie z Akademią Kulinarną Marcina Budynka. W Wieliczce był on możliwy dzięki współpracy Kampusu Wielickiego ze Związkiem Polskie Mięso.








 
powrót

OFERTA

Powiat Wielicki Gmina Wieliczka Solne Miasto Wielickie Centrum Kultury