< |
Marzec 2024 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
< |
Kwiecień 2024 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
< |
Maj 2024 | < |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Pita, kebab i banan - to podstawowe elementy, które złożyły się na menu warsztatów kulinarnych dla dzieci. Tym razem najmłodsi zmierzyli się z kuchnią Bliskiego Wschodu.
Zaczęło się od pity, a dokładnie od rozkruszenia drożdży, zasypania ich cukrem i zalania mlekiem. Tak przygotowany zaczyn posłużył do zrobienia ciasta. Jak zwykle jego ugniatanie i wałkowanie dostarczyło dzieciom mnóstwo radości. Bo jak się nie cieszyć, kiedy ręce są oblepione ciągnącym się ciastem, a rozwałkowywanie go na okrągły placek jest nie lada zabawą?
Do pity trafił następnie farsz złożony z fileta, kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka i papryki połączonych z jogurtowym sosem. Kebab drobiowy był gotowy, i co najważniejsze, smaczny.
Wówczas na tapecie pojawił się banan. Szef kuchni zaproponował go w wersji pieczonej z puree z mango. Sposób przygotowania okazał się bardzo prosty. Banana należało przekroić, później posypać cukrem i poczekać, aż się rozpuści. Obrane mango zostało zblędowane i połączone z mlekiem kokosowym. Na koniec wszystko pojawił się uprażony sezam, który ozdobił upieczonego banana.
Nowe smaki, nowe doświadczenia, a przede wszystkim dobra zabawa połączona z nowymi umiejętnościami. Tak było i jest na warsztatach kulinarnych w Kampusie Wielickim.
OFERTA