PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Kuchnia Bliskiego Wschodu
25/01/2017

Pita, kebab i banan - to podstawowe elementy, które złożyły się na menu warsztatów kulinarnych dla dzieci. Tym razem najmłodsi zmierzyli się z kuchnią Bliskiego Wschodu.



Zaczęło się od pity, a dokładnie od rozkruszenia drożdży, zasypania ich cukrem i zalania mlekiem. Tak przygotowany zaczyn posłużył do zrobienia ciasta. Jak zwykle jego ugniatanie i wałkowanie dostarczyło dzieciom mnóstwo radości. Bo jak się nie cieszyć, kiedy ręce są oblepione ciągnącym się ciastem, a rozwałkowywanie go na okrągły placek jest nie lada zabawą?

Do pity trafił następnie farsz złożony z fileta, kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka i papryki połączonych z jogurtowym sosem. Kebab drobiowy był gotowy, i co najważniejsze, smaczny.

Wówczas na tapecie pojawił się banan. Szef kuchni zaproponował go w wersji pieczonej z puree z mango. Sposób przygotowania okazał się bardzo prosty. Banana należało przekroić, później posypać cukrem i poczekać, aż się rozpuści. Obrane mango zostało zblędowane i połączone z mlekiem kokosowym. Na koniec wszystko pojawił się uprażony sezam, który ozdobił upieczonego banana.

Nowe smaki, nowe doświadczenia, a przede wszystkim dobra zabawa połączona z nowymi umiejętnościami. Tak było i jest na warsztatach kulinarnych w Kampusie Wielickim.

GALERIA NA NASZYM FB








 
powrót

OFERTA

Powiat Wielicki Gmina Wieliczka Solne Miasto Wielickie Centrum Kultury