PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Gotowanie w stylu „slow”
13/04/2016

Została odkryta ponad 200 lat temu. Z czasem nieco zapomniana wraca ponownie do łask w renomowanych restauracjach. Mowa o metodzie przyrządzania potraw sous-vide, po którą sięgnęli kucharze Bistro Kampus. Przygotowywane w ten sposób potrawy pojawią się w ofercie już w najbliższy poniedziałek, 18 kwietnia.



Termin sous-vide wywodzi się z języka francuskiego i oznacza „w próżni”. W praktyce przygotowywane w tą metodą potrawy są pakowane do hermetycznych worków i umieszczane w wodzie o niskiej temperaturze. Temperatura wody i czas „gotowania” w niej zależą od rodzaju produktów.
W efekcie uzyskuje się potrawy o naturalnym, wyjątkowym smaku i nienaruszonej teksturze.

Niewątpliwą zaletą tej metody jest zachowanie w produktach szczególnego aromatu oraz witamin. W rezultacie otrzymuje się kruche mięso oraz smaczne warzywa. Do gotowania używa się znacznie mniej przypraw i ziół a potrawy nie tracą na objętości. Nie bez znaczenia pozostają próżniowe opakowania, które pozwalają na dłuższe, bezpieczniejsze przechowywanie.

Kucharze Bistro Kampus testowali tę metodę przygotowywania potraw pod okiem mistrza kucharskiego Zbigniewa Kurleto, niegdyś szefa słynnego krakowskiego Wierzynka, członka elitarnego Klubu Szefów Kuchni, prezesa małopolskiego oddziału Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników.

Na początek Bistro Kampus oferuje cztery potrawy;

Bistro Kampus zaprasza wszystkich miłośników dobrej kuchni.








 
powrót

OFERTA

Powiat Wielicki Gmina Wieliczka Solne Miasto Wielickie Centrum Kultury